Tips voor een goed curriculum vitae voor interim professionals

Nieuws en berichten Talent123

Wat vragen wij bij een ‘goed’ cv?

Bij Talent123 bekijken we je curriculum vitae maar met één vraag: ben jij de juiste persoon voor deze baan/klus? In dit artikel vertellen we welke informatie je cv moet bevatten en geven we tips over de invulling. Zo maak jij je cv duidelijk, relevant en persoonlijk.

Maak je graag gebruik van een online tool? Dan kun je onderstaande informatie gebruiken in de tools op www.cv.nl .


Hoe schrijf je een cv van deze tijd?

Een cv is al lang geen invuldocument meer. Het is een levend document dat in de tijd verandert en per vacature of netwerkafspraak variatie en eigen accenten kent. Jouw persoonlijke document, waardoor je niet kunt zeggen dat er maar één manier goed is.

Wat is dan belangrijk?

Neem de ontvanger bij de hand: maak hem/haar nieuwsgierig naar wie jij bent. Zinnen dienen vlot gelezen te kunnen worden en vermijd afkortingen en jargon. En let natuurlijk op schrijf- en/of spelfouten.
Qua opmaak zijn er online genoeg voorbeelden te vinden. Gebruik dit ter inspiratie en kies wat bij jou past.

Wij hanteren een algemene norm. Op de eerste pagina van je cv staan in ieder geval vermeld:

  • Een foto;
  • Personalia;
  • Een kort profiel met daaronder je referenties;
  • Op de tweede bladzijde een korte samenvatting van je expertise en persoonlijkheid, je opleidingen, trainingen en cursussen;
  • Daarna volgt je werkervaring en eventuele nevenfuncties.

Foto

Zorg voor een goede, professionele foto. Het hoeft niet per se strak en zakelijk te zijn, maar beter geen foto’s genomen op de camping, in een restaurant of met veel flits in een fotohokje op een station. Ook voor de foto geldt: uitnodigend en ontspannen.

Personalia

Voor personalia geldt in ieder geval:

  • je naam;
  • adres;
  • telefoonnummer;
  • e-mailadres;
  • verwijzing naar je (bijgewerkte) LinkedIn pagina.


Je mobiele nummer volstaat. Vermelding van je vaste telefoonnummer thuis is niet noodzakelijk. Let erop dat je alleen je privé mailadres vermeld. Je oriëntatie op een nieuwe baan/klus is vertrouwelijk en hoeft niet op voorhand al gedeeld te worden met collega’s.

Verder kun je nog wat extra informatie opnemen zoals:
Geboortedatum, burgerlijke staat, naam van je (eventuele) partner en namen (en geboortejaar) van eventuele kinderen. Voor deze aanvullende informatie bestaat geen norm, het geeft wel extra inkleuring over wie je bent.

Profiel

Een profiel beschrijft wie je bent als professional: wat is je vak? Alsmede hoe je je vak uitoefent: wat is je stijl van leidinggeven? Hoe kom je tot resultaten? En in welke rollen en omgevingen heb je geacteerd?

Het profiel geeft ook aan wie de persoon achter de professional is.

Een profiel schud je niet zomaar uit je mouw. Er zijn meerdere ingrediënten die je kunt gebruiken voor een profiel, zoals onder meer:

  • Beantwoorden van bovenstaande vragen.
  • Een 360-graden feedback.
  • Functionerings- en beoordelingsgesprekken.


Ter inspiratie kun je ook LinkedIn profielen van collega’s/bekenden raadplegen: hoe positioneren zij zich?

Referenties

Wij adviseren om, voor interim professionals met tijdelijke posities, een tweetal referenties op te nemen. Dit straalt vertrouwen uit en geeft aan dat je posities goed hebt afgerond en de juiste resultaten hebt bereikt.

Neem referenten op als je ook zeker weet dat deze ook informatie over je willen en kunnen geven. En referenten mogen pas benaderd worden nadat de opdrachtgever dit heeft gevraagd en nadat jij hiervoor toestemming hebt gegeven. Een referent wordt pas gebeld in geval dat er serieuze interesse is en je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Bij ongeveer 10% wordt een referentie geraadpleegd.

Opleiding

Geef hier in dezelfde chronologische volgorde als bij ‘werkervaring’ je opleidingen weer. Vermeld bij elke opleiding de jaartallen wanneer je gestart bent en wanneer je de opleiding hebt beëindigd. Bij opleidingen waar je geen diploma voor hebt behaald, kun je aangeven ‘niet afgerond’. Geef ook aan bij welke onderwijsinstellingen je welk diploma hebt behaald.

Trainingen en cursussen

Vervolgens geef je de trainingen en cursussen aan die je (met goed gevolg) hebt afgerond. Inclusief jaartallen en namen van de trainingsorganisaties. Wees kritisch op hetgeen je vermeldt: een overdaad aan (soms gedateerde) trainingen en cursussen kan ook uitgelegd worden als misplaatste bewijsdrang. Soms volstaat de zinsnede: ‘Diverse managementtrainingen, onder meer (…)’ en dan noem je de belangrijkste. Dit is uiteraard ook weer afhankelijk van waar je je cv voor gaat gebruiken.

Werkervaring

Start met je meest recente werkervaring. Neem de lezer mee, wat doet de organisatie waarvoor je nu werkt? Waar staat de organisatie (of het organisatieonderdeel waar je werkt) voor? Voor de buitenwereld kan het soms lastig zijn om te bepalen waar de organisatie en de functie nu precies voor staan. Houd dit stukje wel heel kort en bondig. Natuurlijk zijn er bij elke functie bijbehorende taken en verantwoordelijkheden. Hier kan je een opsomming van geven maar er zijn meer mogelijkheden om dit te beschrijven en tegelijk een duidelijk beeld te scheppen van wat je hebt gedaan.

Hoe neem je de lezer hierin mee? Essentieel is dat je de opgave beschrijft. Beantwoord onderstaande vragen.

  • Chronologisch weergeven en zet je laatste ervaring eerst: <01-01 2023 – 31-12 2023>  <naam opdrachtgever, afdeling, functienaam van je rol>
  • Welke situatie trof je aan? (ambitie, doelen en resultaten)
  • Wat moest er gebeuren toen je in deze baan stapte? (ambitie, doelen en resultaten)
  • In welke mate is de opgave onder jouw verantwoordelijkheid gerealiseerd?
  • Welke concrete resultaten heb je geboekt? (evt. aangevuld met waar je trots op was)

Door dit te beschrijven geef je een duidelijk beeld van de functie die je hebt gedaan en komen tegelijkertijd ook je taken en verantwoordelijkheden naar voren. Een opsommingslijstje van algemene taken en verantwoordelijkheden die bij de functie horen kan je nu achterwege laten.

Nevenfuncties

Voor tijdelijke posities is het niet altijd relevant om je nevenfuncties te vermelden maar soms voegt dit juist wel wat toe.

Als je nevenfuncties uitoefent of in het verleden hebt uitgeoefend dan kun ervoor kiezen deze te vermelden. Het toont zowel je maatschappelijke interesse als je maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hiermee kan je je kansen op een volgende positie in een gelijksoortige omgeving vergroten. Als je nevenfuncties vermeld, vergeet ook hier niet aan te geven waar de organisatie voor staat, wat je precieze verantwoordelijkheid en rol was en welke onderwerpen toen frequent op de agenda stonden.

Je kunt een belangrijke nevenfunctie eventueel ook naar voren halen en onder ‘werkervaring’ plaatsen.

Nevenactiviteiten

Bij een tijdelijke positie worden deze vaak weggelaten behalve als je denkt dat dit juist iets toevoegt voor de positie. Hier kun je activiteiten vermelden als lidmaatschappen, vrijwilligerswerk, alsmede functies die minder goed passen onder ‘nevenfuncties’..

Overige informatie

Hier kun je informatie geven over zaken als vrijetijdsbesteding (hobby’s),  talenkennis en dergelijke. Het geeft inkleuring van de persoon achter de professional. Weglaten is natuurlijk ook een optie.

Datum

Sluit je cv in de voettekst af met een datum (maand en jaartal volstaat). Voor de verwerking van persoonsgegevens van sollicitanten tijdens een sollicitatieprocedure werken wij volgens de AVG-wet-en-regelgeving en vragen toestemming om je cv gedurende een bepaalde (beperkte) tijd op te slaan.


Tot slot…

Bij ‘personalia’ is het verstandig om ook een verwijzing op te nemen naar je LinkedIn pagina. Zorg ervoor dat je cv en je LinkedIn pagina met elkaar corresponderen. Ze hoeven niet identiek aan elkaar te zijn maar de informatie op je cv moet wel aansluiten op je LinkedIn pagina. En andersom.

Sla je cv op in pdf. Zo blijft de printversie gelijk aan het cv wat jij gemaakt hebt.

Voor vragen met betrekking tot je cv kun je uiteraard terecht bij je Resource Management consultant. Daarnaast biedt Talent123 ook aan om met jou in gesprek je cv door te nemen. Meer informatie over onze dienstverlening voor interim professionals vind je hier. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij denken graag met je mee.

Succes met het schrijven van je cv!

Delen

Andere pagina's

Over Ons

Over ons | Talent123 staat voor mensgerichte daadkracht. Wij verbinden de beste expertise, kennis en ervaring aan elk bedrijfsmatig vraagstuk. Sinds onze oprichting...

Interim Professionals

Interim Professionals Talent123 vindt de juiste tijdelijke opdrachten binnen de overheid voor haar interim professionals. Bij ons staat persoonlijk contact centraal en helpen we je graag verder op...

Dienstverlening Professionals

Dienstverlening Professionals Ben jij als zelfstandige op zoek naar een professionele sparringpartner? Wij werken samen met jou als ZZP’er of tijdelijk loondienst medewerker. Bekijk hier wat...