Het schrijven van een motivatiebrief
Als interim professional heb je regelmatig te maken met het schrijven van een motivatiebrief voor een opdracht uit een aanbesteding. Voor sommigen geen probleem voor anderen een drempel en tijdrovend. In dit artikel neem ik jullie mee in de wereld van motivatiebrieven voor interim opdrachten vanuit een aanbesteding:
- Hoe schrijf je een goede motivatiebrief voor een interim opdracht?
- Zijn er andere eisen die gesteld worden aan deze motivatiebrieven?
- Waar houd je verder rekening mee?
- Welke indeling gebruik je voor een motivatiebrief?
Een motivatiebrief voor een opdracht vanuit een aanbesteding vereist net even wat extra aandacht dan een standaard motivatiebrief. Dit komt omdat een aanbesteding een bepaalde inkoopmethode is waarbij er specifieke eisen aan de inschrijving voor de opdracht gesteld worden. Samen met je cv geeft de betreffende motivatiebrief aan waarom jij de meest geschikte kandidaat bent voor de interim opdracht.
Onze overheid maakt gebruik van deze inkoopmethode en maakt dus via een aanbesteding bekend welke interim opdrachten zij willen laten uitvoeren. In deze procedure wordt een pakket van eisen en wensen samengesteld waar de interim professional die deze opdracht gaat uitvoeren aan dient te voldoen. Ook aan de inschrijving en inschrijver zelf worden er eisen gesteld. Je dient aan dit eisen pakket te voldoen om te kunnen reageren op de openstaande interim opdracht. Zo niet, dan wordt je inschrijving niet in behandeling genomen. Bij Talent123 wordt deze inschrijving voor je gedaan en doorlopen we samen de aanbestedingsprocedure. Voor die interessante interim opdracht die bij jou past, word je door ons o.a. begeleid in het opstellen van je cv en motivatiebrief conform de eisen en wensen van de opdrachtgever.
Eisen aan een motivatiebrief voor een interim opdracht uit een aanbesteding
Het aanleveren van de motivatiebrief is één van de eisen die gesteld wordt bij een inschrijving op een interim opdracht via een aanbesteding. De eisen die aan deze motivatiebrief gesteld worden verschillen per opdrachtgever. We gaan de meest voorkomende eisen doornemen om een beeld te kunnen geven hoe je dit nu aanpakt.
- Limiet: Er is bijna altijd een limiet aan de lengte van de motivatiebrief. Gemiddeld ligt dit tussen een half A4tje en anderhalf A4tje. Goed nieuws, je motivatiebrief hoeft dus helemaal niet zo lang te zijn! Schrijf kort en bondig.
- Eisen en wensen: Eisen en wensen die gesteld worden aan je kennis en ervaring, voor de specifieke opdracht, dienen aantoonbaar te zijn in je cv en / of motivatiebrief.
- Interim opdracht: Er kan gevraagd worden een beschrijving te geven van de aanpak die je wilt gaan hanteren om de betreffende interim opdracht uit te voeren. Deze dient in je motivatie beschreven te worden.
Wat nog meer?
Succes = persoonlijkheid x vaardigheid
Je motivatiebrief is een uitgelezen plek om een stukje van je persoonlijkheid in terug te laten komen. Dit doe je bijvoorbeeld door in je eigen stijl te schrijven. Heb je veel humor? Dan kan je dit in 1 of 2 zinnen terug laten komen. Ben je een warm en hartelijk persoon, pas dan hier je schrijfstijl op aan. Verder geef je een beschrijving van je persoonlijkheid en vaardigheden.
Let wel op: Je motivatiebrief is géén autobiografisch boekwerk! Het is soort visitekaartje waar je de opdrachtgever geïnteresseerd maakt om jou uit te nodigen op gesprek. Een korte weergave van een stukje van je persoonlijkheid, vaardigheden en passie. Het is een klein platform voor jou om precies datgene van jouw persoonlijkheid, vaardigheden en passie uit te lichten welke direct relevant zijn voor deze opdracht.
Afgezien dat jij als professional de kennis en vaardigheden dient aan te tonen voor de betreffende opdracht zijn wij van mening dat de opdracht en opdrachtgever ook bij jou dienen te passen. Om hier achter te komen is het intakegesprek een uitgelezen kans. Je kunt hier alvast een opzetje voor maken in je motivatiebrief. Wat intrigeert je aan de opdracht en welke brandende vraag wil je graag over de opdracht stellen? Nodig de opdrachtgever uit om met jou te sparren over de opdracht en/of de rol die hiervoor nodig is. Wat zie jij graag terug van de opdrachtgever in de samenwerking met jou?
Schrijf je motivatiebrief
Overzicht eisen
Om te beginnen maak je een overzicht van de vereiste informatie. Een bullet-list kan je hierin overzicht geven. Zodra je de vereiste informatie hebt verzameld, schrijf je per onderwerp een paar regels. Zijn er bijvoorbeeld drie wensen die je dient toe te lichten in je motivatie? Schrijf dan in een paar zinnen alvast je toelichting voor die punten op.
Lees de opdracht aandachtig door en gebruik je intuïtie
Maak tijdens het lezen steekwoordgewijs aantekeningen welke informatie er voor jou uitspringt.
- Wat spreekt je aan in deze opdracht?
- Welke passie raakt het bij jou?
- Wat is de meest brandende vraag die je hebt na het lezen van de opdrachtomschrijving?
- Merk je een achterliggende bedoeling op?
Competenties en persoonlijkheid
Als laatste kijk je naar je competenties en persoonlijkheid. Wat breng je met je mee om deze opdracht optimaal invulling te kunnen geven? Welke eigenschappen kun je hier goed inzetten? Let ook op je schrijfstijl. Geef je schrijfstijl een persoonlijk tintje, dit laat iets van jou zien en maakt het tevens leuk om de motivatie te lezen.
Informatie ordenen
Tijd om je informatie te ordenen en samen te laten smelten tot een sterke motivatiebrief. Dit kun je op twee manieren doen. Belangrijk hierbij te onthouden is “Uitgebreid en langdradig wordt al snel saai. Schrijf kort en bondig!”.
- Je legt je voorbereiding aan de kant, alles wat je nodig hebt, heb je nu gezien en zit al in je hoofd. Begin nu aan het begin van je brief en schrijf intuïtief, aan één stuk, je motivatie. Check naderhand of alle vereiste onderdelen erin staan. Klaar!
- Je gebruikt de voorbereiding die je net geschreven hebt. Nu ga je stukje voor stukje de informatie die je al had geschreven onderverdelen. Knip en plak de informatie waar je het wilt hebben. Hieronder staat een indeling die je kan volgen. Vervolgens lees je je stuk door. Zorg dat je overgangszinnen schrijft zodat je verhaal één geheel wordt. Sluit af met een uitnodiging tot gesprek. Klaar!
Indeling motivatiebrief voor interim professionals
- Inleiding
- Aanleiding van je motivatiebrief;
- Beschrijf in het kort wat je aanspreekt aan de opdracht.
- Kern
- Deel 1
- Persoonlijkheid kort toelichten;
- Je passie duidelijk maken;
- Wat breng je met je mee om deze opdracht optimaal invulling te kunnen geven?
- Welke eigenschappen kun je hier goed inzetten?
- Deel 2
- De eisen en wensen die je wilt toelichten;
- De eisen en wensen die verplicht zijn toe te lichten;
- Voorbeeld van een relevante ervaring uit je loopbaan;
- Wanneer dit vereist is, schrijf een beknopte aanpak van de opdracht.
- Deel 3
- Wat zoek jij in een opdracht en opdrachtgever?
- Wat intrigeert je aan de opdracht en welke brandende vraag wil je graag over de opdracht stellen?
- Wat zie jij graag terug van de opdrachtgever in de samenwerking met jou?
- Deel 1
- Slot
- Nodig de opdrachtgever uit om met jou te sparren over de opdracht en/of de rol die hiervoor nodig is.
- Samenvattende zin
- Afsluitende vraag
- Uitnodiging tot contact
- Nodig de opdrachtgever uit om met jou te sparren over de opdracht en/of de rol die hiervoor nodig is.
De vragen / onderwerpen die hierboven staan zijn voorbeelden om je een idee te geven van de inhoud van een sterke motivatiebrief. Ik nodig je uit die vragen te stellen aan jezelf (en te beantwoorden…) die het beste bij jou passen zodat jouw motivatiebrief die persoonlijke tint krijgt wat uniek is voor jou. Jij bent de expert over jezelf!
Heb je vragen? Of wil je graag even sparren over je motivatiebrief of over een opdracht? Je bent van harte welkom hierover contact op te nemen met ons. Veel plezier en succes met het schrijven van je motivatiebrief voor een interim opdracht uit een aanbesteding!