Wet DBA: Wat betekent de handhaving per 1 januari 2025 voor jou als interim-professional?

Wet DBA: Wat betekent de handhaving per 1 januari 2025 voor jou als interim-professional?

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat opdrachtgevers en intermediairs hun processen moeten aanscherpen om boetes en naheffingen te voorkomen. Voor jou als interim-professional is het essentieel om te begrijpen hoe jouw opdracht wordt beoordeeld en welke risico’s er zijn.

Waarom wordt de Wet DBA gehandhaafd?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is in 2016 ingevoerd om schijnzelfstandigheid te bestrijden. Sindsdien gold een handhavingsmoratorium, waardoor er nauwelijks boetes werden uitgedeeld. Vanaf 2025 vervalt dit moratorium en zal de Belastingdienst controleren of zzp’ers écht zelfstandig werken of eigenlijk in loondienst zouden moeten zijn​.

Hoe wordt bepaald of je zelfstandig ondernemer bent?

Bij een controle kijkt de Belastingdienst onder andere naar de volgende criteria:

  1. Gezag: Krijg je instructies over hoe je jouw werk moet uitvoeren?
  2. Inbedding: Ben je een structureel onderdeel van de organisatie? Doe je precies hetzelfde werk als de werknemers van de organisatie?
  3. Ondernemerschap: Loop je commercieel risico en werk je voor meerdere opdrachtgevers?
  4. Vrijheid van uitvoering: Mag je zelf bepalen hoe, wanneer en waar je werkt?
  5. Contractuele afspraken: Sluit de praktijk aan bij de afspraken in je overeenkomst?

De Hoge Raad heeft deze criteria bevestigd in het Deliveroo-arrest, wat betekent dat niet alleen modelovereenkomsten, maar vooral de feitelijke werkpraktijk leidend is. Hierbij is het belangrijk om te weten dat alle criteria samen worden gewogen. Geen enkel criterium is op zichzelf doorslaggevend.

Het is bijvoorbeeld goed om met meerdere opdrachtgevers te werken, maar voor sommige opdrachten (zoals langdurige, fulltime projecten) kan dit minder relevant zijn zolang andere criteria op zelfstandigheid wijzen.

Wat betekent dit voor jou als zzp’er?

De Belastingdienst richt zich primair op opdrachtgevers en bemiddelaars, maar als interim-professional moet je zelf ook alert zijn. Dit kun je doen:
Gebruik de Talent123 Checklist om te beoordelen of jouw opdracht als interim of in loondienst moet worden uitgevoerd​.
Controleer je contract en zorg dat dit overeenkomt met de praktijk. Regelmatige evaluatie van je lopende opdracht is van belang om te blijven voldoen aan de eisen.
Werk met meerdere opdrachtgevers om je ondernemerschap te onderbouwen.
Gebruik een goedgekeurde modelovereenkomst, maar weet dat dit geen volledige zekerheid biedt.
Zorg voor duidelijke opdrachtomschrijvingen met een begin- en eindpunt, meetbare resultaten en zonder termen als ‘onderdeel van het team’.

Wat betekent dit voor opdrachtgevers en intermediairs?

Opdrachtgevers en bemiddelaars moeten aantonen dat de inzet van zzp’ers geen schijnzelfstandigheid is. Dit betekent:

  • Strenger beoordelen welke opdrachten nog als interim uitgevoerd kunnen worden.
  • Meer aandacht voor compliance en documentatie van zelfstandigheid.
  • Mogelijk meer inzet van uitzenden of payrollconstructies als alternatief.
  • Regelmatige evaluatie van de lopende opdrachten om zo de opdrachtomschrijving en resultaten waar nodig bij te stellen.

Hoe gebruik je de Talent123 DBA-Checklist?

Talent123 heeft een gewogen checklist ontwikkeld om de aard van de arbeidsrelatie te bepalen​. Per criterium (gezag, inbedding, ondernemerschap, contractuele afspraken en werkpraktijk) geef je een score. De totaalscore bepaalt of een opdracht interim uitgevoerd kan worden of dat tijdelijk loondienst een veiliger alternatief is.

Conclusie: Zorg dat je voorbereid bent

De handhaving per 1 januari 2025 brengt strengere controles en mogelijk gevolgen voor zzp’ers en opdrachtgevers. Door tijdig je opdrachten te toetsen en de Talent123 DBA-Checklist te gebruiken, minimaliseer je risico’s en zorg je voor een veilige en transparante werksituatie.

Meer weten? Neem contact op met Talent123 voor advies en ondersteuning.

Bronnen: De informatie is gebaseerd op de richtlijnen van de Belastingdienst en relevante jurisprudentie.

Delen

Andere pagina's

Dienstverlening Professionals

Dienstverlening Professionals Ben jij als zelfstandige op zoek naar een professionele sparringpartner? Wij werken samen met jou als ZZP’er of tijdelijk loondienst medewerker. Bekijk hier wat...

Interim Professionals

Interim Professionals Talent123 vindt de juiste tijdelijke opdrachten binnen de overheid voor haar interim professionals. Bij ons staat persoonlijk contact centraal en helpen we je graag verder op...

Over Ons

Over ons | Talent123 staat voor mensgerichte daadkracht. Wij verbinden de beste expertise, kennis en ervaring aan elk bedrijfsmatig vraagstuk. Sinds onze oprichting...